MACEDONIA

PAIONIANS

About

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Υπάρχουν οι Θεοί;


Οι «αρχαίοι» Έλληνες είχαν ανακαλύψει τη φιλοσοφία, τη μουσική, το θέατρο, την ποίηση, τα μαθηματικά, την αστρονομία, την ιατρική, την αρχιτεκτονική, τη δημοκρατία, τον ανθρωπισμό τον  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, ότι υπάρχει σήμερα δηλαδή!

«Καταραμένε Έλληνα, όπου να γυρίσω τη σκέψη μου, όπου και να στρέψω τη ψυχή μου, μπροστά μου σε βρίσκω…» έγραφε το 1800 ο Γερμανός συγγραφέας ιστορικός και ποιητής Φρήντριχ Σίλλερ.

Ακόμη και σήμερα η εξελικτική  μας πορεία και τεχνολογία είναι αποτέλεσμα της γνώσης εκείνων των ανθρώπων. Η ζωή μας είναι κυριολεκτικά αλυσοδεμένη στο κουβάρι της δικής τους γνώσης και ξετυλίγοντας το μόνο σε Εκείνους καταλήγουμε, αλλά και ταυτόχρονα τυλίγοντας το στην πορεία των χρόνων διαπιστώνουμε πως πάλι σε αυτούς θα  καταλήξουμε!
Αν κοιτάξουμε πίσω μας είναι εκεί, αν θελήσουμε να δούμε μπροστά μας και πάλι δια μέσω αυτών θα προχωρήσουμε. Οι Έλληνες είχαν ανακαλύψει τα πάντα αλλά στο θέμα της θρησκείας είχαν πέσει σε «πλάνη» είναι ο λόγος που ακούμε σήμερα!

Οι πρόγονοι μας πίστευαν σε αγάλματα και σε  θεούς ανύπαρκτους.

Είναι έτσι όμως;


Είναι άδικο να προσπαθείς να χαρακτηρίσεις πλανεμένους  θρησκευτικά τους Έλληνες και ακόμη πιο άδικο να προσπαθείς να υποβαθμίσεις το επίπεδο γνώσης τους απέναντι στο Θείο.  Nα προσπαθείς να πεις πως πίστευαν σε Θεούς που κατοικούσαν στον Όλυμπο με αρχηγό ένα σατράπη κολασμένο Θεό τον Δία και με ότι αυτό συνεπάγεται.
Να θέλεις να απαξιώσεις τη θρησκεία τους, για να καταφέρεις τι;
Μήπως τελικά το μόνο που καταφέρνεις είναι να απαξιώσεις τον εαυτό σου να καταστρέψεις τη  δική σου σκέψη και τελικά να αποκοπείς από την γνώση;

Η κρίση η δική μας σήμερα, σε σχέση με ποια γνώση υπάρχει που να δικαιολογεί μια τέτοια υποβάθμιση των θρησκευτικών απόψεων εκείνων των Ημίθεων Ελλήνων;

Ποια είναι τα επιχειρήματα μας εν τέλει τα οποία βάσιμα τεκμηριώνουν πως ο Λεωνίδας , ο Μιλτιάδης, οι επτά επί Θήβας, ο Αλέξανδρος, ο Φίλιππος, ο Περικλής, ο Αγησίλαος, ο Αλκιβιάδης, ο μεγάλος βασιλιάς Αγαμέμνων, ο Ομηρος, ο Σωκράτης, ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης …. ατέλειωτη σειρά ανθρώπινων σκέψεων δεν θα είχε τη περιέργεια να ανέλθει στον Όλυμπο;

Υπάρχει κανείς που να πιστεύει πώς πραγματικά δεν θα μπορούσε να το κάνει;
Όπως και κανένας μας δε θα πρέπει να πιστεύει πως πράγματι ανήλθε του Ολύμπου για να το διαπιστώσει!

Δε θα χρειαζόταν ποτέ για κανένα Έλληνα των χρόνων εκείνων διότι πραγματικά όντας κοινωνοί - φιλόσοφοι της Θρησκείας εκείνης γνώριζαν ότι στο βουνό της γνώσης  (Ολυμπος) δεν υπάρχουν ανθρώπινες οντότητες που να το κατοικούν.

Αυτό σαν επιχείρημα σήμερα το χρησιμοποιούν αρκετοί,  ότι οι πρόγονοι μας πίστευαν σε φαντάσματα. Περισσότερο οι έλληνες και όχι οι ξένοι οι οποίοι και είναι γνώστες σε βαθμό μεγαλύτερο σε σχέση με τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Αποδεδειγμένα λοιπόν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στη κορυφή του Ολύμπου όλοι οι παραπάνω, αλλά παρ αυτά συνέχισαν να κοινωνούν των ιδεών αυτών.

Γιατί; αφού πραγματικά δεν «είδαν» τίποτα;


Συνέχισαν διότι παρέμειναν μέτοχοι τούτης της κόσμο-θέασης. Έλαβαν τη γνώση και τη διατήρησαν, κατανόησαν τον κόσμο, τη δημιουργία του, τις αέναες δυνάμεις του, το σύμπαν ολάκερο, χρησιμοποιώντας τη αποκτηθείσα γνώση με στόχο να την  βελτιώσουν ακόμη περισσότερο.

Κρίνοντας ιδέες της εποχής εκείνης σήμερα αντικειμενικά για να το κάνουμε θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει σαν προσωπικότητες τη γνώση εκείνη η οποία είναι απαιτητή για να μπορέσουμε να τις κατανοήσουμε.
Πρέπει να καταφέρουμε να σταθούμε στα χρόνια εκείνα χωρίς προκαταλήψεις και με γνώση για να δούμε πραγματικά τι ήταν αυτό που αντίκριζαν που για εμάς σήμερα δεν είναι ορατό ή το αντίθετο τελικά, να πιστέψουμε πως δεν έβλεπαν εκείνοι τίποτα σε σχέση με εμάς.
Αν υπάρξει μέσα μας η γνώση η πραγματική τότε θα αντιληφθούμε πώς πράγματι η θέαση του κόσμου όλου έδωσε στη αρχαιότητα την εθνική θρησκεία.

Η γνώση μας θα ξεγυμνώσει τις  έννοιες των θεών των «αρχαίων» Ελλήνων από τις σημερινές προκαταλήψεις και λυτρωτικά θα  δώσει τη πραγματική σημασία για να  κατατάξει ανάμεσα στις παρακαταθήκες των αρχαίων και τη θρησκεία τους.

Κάθε Θεός τους εννοιολογικά έχει μια διάσταση σε σχέση με τη θέαση της δημιουργίας του κόσμου, την ισορροπία και τη διατήρηση του.

Η ισορροπία αυτή εκφράζεται μέσω των Θεών-Δυνάμεων στη ζωή μας και κατ επέκταση στο Όλο σύμπαν.
Η ελληνική θρησκεία στηρίχτηκε ΠΑΝΤΑ στη γνώση, κάθε Θεός κρύβει μέσα του ανεξερεύνητη γνώση την οποία ο μύστης θα πρέπει και να αναζητήσει.
Ο καθένας μπορεί να μετέχει αυτής αρκεί όμως να προσπαθήσει, γνωρίζοντας όλο και περισσότερο τον εαυτό του. Όσο περισσότερο θα προσπαθεί να γνωρίσει την ψυχή του τόσο περισσότερο κατακτά γνώση Θεών.
Η γνώση είναι προϊόν των Θεών και σαν τέτοια ουσία πρέπει να τη δούμε. Πέρα από την υπόσταση τη σωματική η  οποία χαρακτηρίζει όλα τα έμψυχα όντα η γνώση και μόνο αυτή είναι η το προϊόν κατανόησης των Θεών-Σύμπαντος.

Η «αρχαία» γνώση παρακαταθήκη των Ελλήνων ποιητών-φιλοσόφων είναι έτσι διατυπωμένη ώστε να απαιτεί τρόπο - κόπο - κατανόησης  οδηγώντας τον άνθρωπο στην βελτίωση της ζωής του αλλά και του σύμπαντος, καθιστώντας ιδανικό το ρόλο της ο οποίος είναι η μόνη διαδρομή προς Εαυτούς!.

Όσο υπάρχει οποιαδήποτε συμπαντική μορφή ζωής θα υπάρχουν και οι Θεοί, μαζί θα πορεύονται ανά τους αιώνες.

Κάθε άγαλμα το οποίο λαξεύτηκε έγινε όταν ο άνθρωπος ήταν κοινωνός αυτής της γνώσης και κατάφερε να την εξωτερικεύσει απόλυτα και συμμετρικά στην μορφή του αγάλματος η οποία και παριστά το τέλειο αρμονικό του κόσμου όλου.
Η εσωτερική πλήρης ομορφιά –αρμονία - του καλλιτέχνη και η εξωτερική του σύμπαντος αποτυπώνονται ιδανικά σε μια λαξευμένη μορφή του Απόλλωνος!

Έτσι χρήστηκαν ειδωλολάτρες οι Έλληνες  επειδή μπόρεσαν και άγγιξαν το Θείο.

Οι Θεοί όμως είναι ΕΔΩ σε κάθε βλέμμα είναι εμπρός μας είναι ορατοί  στην τελειότητα της ίδιας της ζωής είναι η ίδια η Ζωή!
Όσο ο άνθρωπος θα κατακτά τη γνώση τόσο θα τους προσεγγίζει πιο πολύ, αυτός είναι ο ρόλος της και η πορεία μας.
Είδωλα και Έλληνες δεν ταυτίζονται στη θρησκεία του.
Η ομορφιά του σύμπαντος είναι ένα είδωλο;
Όχι φυσικά!

Αυτή την ισορροπημένη ομορφιά κατανόησαν και  εξύμνησαν πρώτοι οι Έλληνες και προσέφεραν στην ανθρωπότητα…
Ενας τέτοιος όμορφος κόσμος είναι ο κόσμος των Ελλήνων Θεών !


Αστεροπαίος




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου