MACEDONIA

PAIONIANS

About

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ...

Ο ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ (-276) παρατηρώντας ένα πηγάδι κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου (21 Ιουνίου η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου) διέκρινε πως μπορούσε να δει τον πάτο του χωρίς ίχνος παραμικρής σκιάς. Αυτό σήμαινε πως ο Ήλιος είναι κάθετα τοποθετημένος στο σημείο εκείνο, στη συνέχεια και τον επόμενο χρόνο την ίδια ημέρα επανέλαβε την μέτρηση αλλά σε διαφορετικό σημείο τώρα.
Οι γωνίες πρόσπτωσης του Ήλιου στα δύο διαφορετικά μέρη καθώς και η απόσταση των δύο σημείων στα οποία έγιναν οι μετρήσεις του έδωσαν με ακρίβεια το μήκος της γης!
Ο Ερατοσθένης έζησε στην Αλεξάνδρεια και βρέθηκε στους ίδιους χώρους σκέψης με τους Ευκλείδη, Αρχιμήδη, Απολλώνιο, Κόνωνα, Δοσίθεο και άλλα φωτεινά μυαλά. (Όλοι τους εργάστηκαν στην βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας).
Οι Έλληνες κατάλαβαν από πολύ νωρίς ότι η γνώση παράγεται μόνο σε σημεία στα οποία υπάρχει ΣΥΝΑΝΑΣΤΡΟΦΗ γνωστικών ανθρώπων και τέτοια είναι οι ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ, δημιουργήματα ΘΕΩΝ.
Η συσσωρευμένη γνώση η οποία υπήρξε και στην ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ του -300 είναι αυτή η οποία εξυπηρέτησε τις ανάγκες της ανθρωπότητας. Το μοίρασμα της ΓΝΩΣΗΣ τόσων ανθρώπων του Ελληνισμού γέννησε αλλά και μοίρασε ότι απολαμβάνει στις μέρες μας ο «σύγχρονος» άνθρωπος και ταυτόχρονα ήρθε να υπενθυμίσει προς εμάς την παντελή έλλειψη ΙΕΡΑΤΕΙΟΥ της γνώσης σήμερα.
Τραγικά ΜΟΝΟΙ πια εμείς χωρίς το διαβατήριο της γνώσης στα δικά μας χέρια μοιάζουμε ανίκανοι να πορευτούμε προς το μέλλον, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη τη «φοβερή» γνώση των προγόνων μας. Η εποχή η «δική μας» χαρακτηρίζεται από κάψιμο βιβλίων αλλά και γκρέμισμα κάθε λογής κέντρου συνάθροισης του γραπτού Θείου λόγου όπως είναι ο χώρος κάθε βιβλιοθήκης.
Ο Ερατοσθένης έζησε σε μια εποχή που πραγματικά κρατήθηκε από την αφάνεια του ανελέητου χρόνου χάρι σε αυτόν και στις συναναστροφές αυτού. Ο «φάρος» της Αλεξάνδρειας εκείνης ας είναι σε εμάς σήμερα ένα βιβλίο, ένα μικρό τρεμάμενο φως οι σελίδες του στο δικό μας μονοπάτι ας ρίχνουν τόσο φώς όσο είναι αρκετό για να φωτίσει τις ζωές μας...


Αστεροπαίος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου