MACEDONIA

PAIONIANS

About

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Κλεάνθη από την Τρωάδα, σε αγαπάμε!

-ΔΙΑ «Πρώτε των θεών, πολυώνυμε, παντοτινή εξουσία, αρχή της πλάσης, που όλα εσύ τα κυβερνάς με νόμο,ω Δία,σε χαιρετώ …»
Ο Κλεάνθης υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους της Στωικής σχολής, συνέθεσε έναν από τους ομορφότερους ύμνους που έχει ποτέ γραφεί προς τον ύψιστο της πλάσης τον ΔΙΑ.
-ΔΙΑ«... ο κόσμος όλος, ως γυρνά γύρω απ᾽ τη γη, ακολουθάει τους ορισμούς σου, πρόθυμα στην εξουσία σου σκύβει…»
Ο ύμνος στον ΔΙΑ είναι το μοναδικό από τα πενήντα έργα του το οποίο έχει διασωθεί και το ανέδειξε ο δικός μας φίλοςΟ, Στοβαίος, από την Παιονία.
-ΔΙΑ«… κρατάς κι ένα βοηθό στ᾽ ανίκητά σου χέρια, το κοφτερό, πάντ᾽ άγρυπνο, φλογάτο αστροπελέκι, με αυτό καθοδηγείς το νου, που τρέχει μέσα σε όλα, που σμίγει φως και με μικρά και με μεγάλα φώτα…»
Ο Κλεάνθης υπήρξε αθλητής με συμμετρική σωματική διάπλαση ισάξια του Θεϊκού Ηρακλέους συνδυάζοντας ισορροπητικά την ρώμη του νου και του σώματος.
-ΔΙΑ «…όλα εσύ, καλά ή κακά, τα ᾽σμιξες έτσι σε ένα, ώστε ένα αιώνιο νόημα να υπάρχει για όλα…»
Αθλητής της πυγμαχίας, σπούδασε φιλοσοφία στην σχολή του Ζήνωνος για δεκατέσσερα χρόνια, εργαζόμενος σκληρά στα χρόνια των σπουδών του σαν εργάτης άντλησης νερού κερδίζοντας τα προς το ζην. Μετέπειτα διετέλεσε διευθυντής της φιλοσοφικής σχολής των σπουδών του και φύλακας των ιδεών του Ζήνωνος.
-ΔΙΑ «… των νεφών, των κεραυνών, δωρητή των πάντων, φύλαε τον κόσμο απ᾽ τη φριχτήν ανεγνωμιά , πατέρα, σκόρπα την πέρ᾽ απ᾽ τις ψυχές, και κάμε νά ᾽ βρουν όλοι το νου, που δίκια εσύ μ᾽ αυτόν τα πάντα τιμονεύεις…»
Επέλεξε το θάνατο του σε μεγάλη ηλικία μην λαμβάνοντας τροφή με δική του θέληση.
Κλεάνθη από την Τρωάδα, σε αγαπάμε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου