MACEDONIA

PAIONIANS

About

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

ΕΥΘΥΜΙΑ

ΕΥΘΥΜΙΑ.
Ακόμη μια όμορφη λέξη που στις μέρες μας η λάμψη της έχει ξεθωριάσει και το λίγο φώς της παραμένει σε μια διαφορετική «οπτική» νόησης. Η χρησιμοποίηση και η κατάχρηση της λέξεως, χωρίς το άτομο να αντιλαμβάνεται την λογική της σημασία, οδήγησε μακροπρόθεσμα στην αποβολή του αρχικού της νοήματος.
Ο όρος ΕΥΘΥΜΙΑ κέντρισε το ενδιαφέρον των αρχαίων Ελλήνων γινόμενος «πόθος» και στόχος για αυτούς. Κατά τον Δημόκριτο δηλώνει μια ανώτερη κατάσταση της ψυχής στην οποία ο άνθρωπος βιώνει στοιχεία της ανώτερης φύσης του όπως την ηρεμία και την γαλήνη. Ο Δημόκριτος υποστηρίζει την άποψη πώς η καρδιά όταν είναι απαλλαγμένη από τα πάθη της μόνο τότε βρίσκεται σε ενότητα με όλα τα μέρη της. Η ψυχική γαλήνη (ευθυμία) καθίσταται βιώσιμη εφόσον ο άνθρωπος πράττει τόσα όσα δεν ξεπερνούν τις φυσικές του αντοχές. Η φρόνησης πρέπει να παραμένει ισχυρή και να αποτελεί παράγοντα αντίστασης απέναντι στα θελήματα της τύχης και να αποτρέπει τον άνθρωπο απ όσα οι ίδιες του οι δυνάμεις του το επιτρέπουν. Η ευθυμία υποθάλπει την σύμμετρη ζωή και αντιμάχεται από την μια την στέρηση και από την άλλη την υπεραφθονία, δίδοντας στον άνθρωπο ευτυχισμένο βίο. Η στέρηση και η υπεραφθονία ταλαιπωρούν και προκαλούν στην ψυχή ανήσυχες και σε μεγάλη έκταση κινήσεις, το μεγάλο αυτό εύρος της κινήσεων οδηγούν την ψυχή με ελληνική ακρίβεια σε ταραχή και φυσικά σε έλλειψη σταθερότητας.
Οι ανθρώπινες συναισθηματικές πλεύσεις, δια μέσω της ενίσχυσης των ηδονών και των υπερβολών, καθορίζουν την ατομική ψυχική ισορροπία. Ο όγκος του ανθρώπινου φορτίου καθορίζεται από την μη τήρηση του μέτρου, το δε μέτρο πάλι καθορίζεται από την παιδεία, την γνώση, την αυτογνωσία.
Η αρετή της ευθυμίας συγκαταλέγεται στις αξίες του Ελληνισμού, η καλή καρδιά είναι το αποτέλεσμα της ευθυμίας και μια τέτοια καρδιά έκρυβε μέσα του ο Δημόκριτος. Ο καλόκαρδος Ελληνισμός και τα παιδιά του συνέβαλαν στην εκπαίδευση της καρδιάς της οικουμένης.
Η ΛΟΓΙΚΗ γέννηση της ΕΥΘΥΜΙΑΣ αυτό το ΣΚΟΠΟ εξυπηρετούσε, να γλυκάνει την καρδιά του κόσμου.
ΘΕΙΕ Δημόκριτε σε αγαπάμε!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου